4 Şubat 2011 Cuma

Radika (hindiba) salatası...

Radika

Ege bölgesinde o kadar çok ot çeşidi var ki... Daha yeni yeni öğrenmeye başlıyorum. Nasıl pişirilecek.Nasıl ayıklanacak :)) Bunlarda çok önemli...

Öğrenmenin yaşı yok. Aslında pazarımızın fotoğraflarını çekip yayınlamalıyım :)
Baharı bekliyorum ot çeşitleride artsın her tezgah yeşil yeşil olsun öyle çekerim diye :)))

Tülin ablam bana yavaş yavaş otları öğretmeye başladı. Cumartesi günü Turgutreis pazarımız kuruluyor. Çok güzel ve büyük bir pazar.
Çarşamba günleri akçaalan da kuruluyor. Tülin abla bana gelirken Radika (hindiba) ve hardal otu almış. Nasıl kesip,ayıklayacağımı gösterdi. Kaç dakika haşlayacağımı ve sos için neler yapacağımdan bahsetti.

Nasıl güzel görünüyorlardı :)) Bu sefer radika salatasını hazırladım. Bu bitince de hardal otundan salata hazırlayacağım. Fotoğraf çekersem onuda yayınlayacağım.

Salata için:

1 demet radika
zeytinyağ
limon
sarımsak ve tuz gerekli.

Ayıklandıktan sonra iyice yıkanıyor. 6-7 kez. Kaynayan suyun içine atılıp 15 dk haşlanıyor. Sonra süzüp soğutmaya bırakılıyor. Bir yandanda sos malzemeleri için sarımsak,limon,tuz ve zeytinyağını hazırlayıp üzerine döktüm.

Radikanın öyle yararları varmış ki yeni yeni öğreniyorum. Karaciğer hastalarında,şeker hastalarında,romatizması olanlarda,gut,böbrek ve safra kesesi hastalıklarında da çok yararlı olduğu söyleniyor. Ayrıca idrar söktürücü özelliği varmış.

Rahmetli babaannem otları çok iyi tanırdı. Çocukken hatırlarım bir yerlerden toplar gelirdi. O zamanlar bize yediremezlerdi. Meğer ne kadar önemliymiş. Çocukken bilemiyorsun tabii...

CIMG5443


Herkese sağlıklı,mutlu,huzurlu ve sevgi dolu bir hafta sonu diliyorum.

5 yorum:

karamel mutfak dedi ki...

ah memleketim guzel memleketim babamin cok sevdigi ve memleketteyken hemen hemen her hafta yapilan bir salata ve dolaptada bir kac gun rahatlik ta saklanabilr .ellerine saglik canim .

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Karamel mutfak; uzakta olunca özlemlerde çok oluyor değil mi?

Bende yeni yeni öğreniyorum ot çeşitlerini :)) sağolsun Tülin ablam öğretiyor. Evet dolapta rahatça saklanabiliyormuş. Bugünde Hardal otunu haşladım. Çok beğendim tadını :)

Sevgiler...

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Zerrin immm.:)Bayılırız biz de ailecek otun her turlusune:) Radika, turpotu cibez ne bulursak artık:)

Ellerine saglık canım,
Biz de haftaya alalım bari,
öperimmmmmm

Figen Karavaş

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Figenciğimmm; harika valla :)) Ben Oğluma yediremedim :(( bir türlü alışamadı.
Cumartesi günleri pazardan bir çok ot çeşidi almaya başladım. Bu hafta şevket-i bostan vardı. tanımadığım için sordum söylediler.
Ama pahalıydı.
Tülin abla arapsaçı pişirecekmiş bana :) nasıl sevindim anlatamam :)
Bende öpüyorum Figenciğimm :)

daimamutfak dedi ki...

zerrinciğim harıka olmuş. otları bende çok severim..sevgiler.